Представете си как се наслаждавате на слънцето, лек бриз вее косите ви, охлаждате се със студен коктейл и…изведнъж почивката ви е провалена заради непрестанен сърбеж, причинен от ухапвания на комари. След дълга и ползотворна научна работа вече е ясно – причината е, че не слушате правилната музика.

Според учени може да избегнем малките гадини с помощта на електронна музика и по-специално дъбстеп. Направени са проби с музиката на американския диджей Скрилекс.

„Звукът играе важна роля за репродукцията, оцеляването и поддържането на популацията на много животни“, казва пред Би Би Си екипът от международни учени, който се занимава конкретно с комари и болестите, които могат да причинят.

Те подлагат на тест възрастните комари от вида Aedes aegypti, за да видят дали електронната музика може да работи като репелент. Scary Monsters And Nice Sprites, известна песен на Скрилекс е избрана за експеримента, заради съдържанието на много високи и много ниски честоти.

Резултатите, публикувани в сп. „Акта Тропика“, показват, че женските комари стават по-слабо сексуално активни под звуците на дъбстеп и, което е по-важно за нас като техни потенциални жертви, по-рядко нападат в търсене на кръв.

Така че следващия път, когато сте на почивка и видите комари да кръжат около вас, ще знаете какви парчета да им пуснете – да не кажете, че не сте били предупредени!