Инициативен комитет за спасяването на комплекс "Марица изток" стартира подписка за спасяването на комплекса.

"Инициативата започва след излизането на Плана за възстановяване и устойчивост, който трябваше преди това да бъде подложен на обществено обсъждане. Но нас, засегнатите, никой не ни е питал", подчерта Наско Митев, председател на ДСО на КНСБ при "Мини Марица-изток".

Снимка: Дарина Колева

Предполага се, че през 2025 г. работещите мощности на територията на ТЕЦ "Марица изток 2", трябва да работят на газ, което ще доведе до закриването на 1/3 от работните места в трите рудника в Мините.

"Според Плана ТЕЦ "Марица изток 2" ще бъде приватизирана, защото на нейната територия и с нейната инфраструктура ще бъде изградена мощност на газ с капацитет 1000 мегавата, като се предвижда за тази мощност да се играе на търг", посочи лидерът на КНСБ в "Мини Марица-изток" ЕАД.

"Да посочиш, че мощностите на ТЕЦ "Марица изток 2" са най-големият замърсител в региона, е невярно твърдение от страна на Министерството на енергетиката. Тъкмо това е записано в Плана за възстановяване и устойчивост. Това е и предателство от страна на енергийното министерство", допълни още синдикалният лидер.

Според него 33% от страната ни е заета от гори, а България е изпълнила на 55% ангажимента си за възобновяеми източници, което я прави въглеродно неутрална и трябва да има комисия, която да докаже това и да защити тезата ни пред Брюксел.

"Само преди месец цялата държава тръбеше, че ако ТЕЦ "Марица изток 2" спре работа, цената на електроенергията ще поевтинее. Преди седмица стана ясно, колко "евтина" ще е цената на тока без мощностите на ТЕЦ "Марица Изток 2" – във върховите моменти на потребление миналия четвъртък тя удари 400 лв. за мегаватчас, оттам се стигна и до временно спиране на някои предприятия и до решение за допълнително пускане на още два блока на централата", каза още той.

Снимка: Дарина Колева

Целта на започнатата подписка е да покаже общественото мнение и да предизвика обсъждане и корекция на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "енергетика". Тя е входирана до кметовете на Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково и е със срок от един месец.

Синдикатите споделиха, че очакват още в първите десетина дни тя да бъде подкрепена от 100 000 души. Документът ще бъде внесен и в Народното събрание.

Ако комплекс "Марица изток" бъде затворен, това ще засегне пряко и косвено 92 600 души на територията на четирите области.