Започна подготовката по мащабната операция за справяне с разлива на мазут в Черно море. Предстои източване на горивото от потъналия край Созопол кораб.

Заради опасността от екологична катастрофа, кабинетът отпусна близо 2 милиона и 400 хиляди лева от Фонда за бедствия и аварии.

В късния следобед на яхтеното пристанище в Созопол започна изграждането на т.нар. брегова база. Освен нея, ще има и работна платформа в морето. Ще има две барокамери – едната в морето и една резервна, за да не спира работата на водолазите. 

10 дни след като подаде сигнал до институциите за разлив на мазут от потъналия кораб, в студиото на bTV водолазът Михаил Заимов не изключи положението да стане бедствено.  

"Това, което се случва в Мопанг, е национално бедствие, защото касае риболовния сезон, мидените ферми, най-вече екологията на морето. Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 тона гориво – пет цистерни наредени една до друга”, обясни Михаил Заимов.

Мазут продължава да излиза на някои от плажовете.

"По този начин се променя изцяло всичко в това море. Ще ви кажа само, че през последните четири дни се появиха едни водорасли навсякъде… и виждам, че те слепват петната от мазут", каза Атанас Русев от "Да запазим Корал".

Според Морската администрация единственият вариант за овладяване на ситуацията е източване на горивото под вода.

"Отвор в корпуса, технологичен, на съответния танк, изпомпване. След това на следващата секция, на следващата и така. Не е толкова корозирал, че да се разпадне при отвора, така или иначе той се пробива със специални режещи инструменти, като с дрелка все едно. Това са и световните технологии, обясни кап. Живко Петров, директор на Морска администрация.

„Съществува вариант да има и твърда фракция от мазут под формата на  почти глрина или желе като вид утайка, което вече не знам по какъв начин, специалистите ще предложат метод, ако е така по какъв начин това да бъде извадено”, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

В късния следобед на яхтеното пристанище в Созопол започна разтоварване на техниката за подводната операция.

В същото време любители водолази направиха оглед на кораба днес. Според тях ситуацията не е толкова тревожна.

„Ние бяхме около 43 минути на кораба, колегите са свършили чудесна работа, първо са го запушили, има два или три много малки теча, каза Кирил Кьовторов, от Сдружение „Приятели на морето”.

Те настояват мазутът да се изчисти така, че корабът да се запази като място за гмуркане.

Осигуряването на логистиката ще продължи поне още няколко дни. Реално действията по източване на горивото, по преценка на водолазите, ще могат да започнат най-рано в края на месеца и ще зависят от времето, а междувременно рибари съобщиха, че мазутeно петно се движи към Райския залив в Созопол.