Пред преливане беше днес четвъртият по големина язовир у нас – "Тича". Обстановката предизвика проверка на място, извършена от двама министри. Екоминистърът Нено Димов и министърът на земеделието Румен Порожанов инспектираха нивото на язовира и контролираното изпускане на вода в коритото на река Камчия.

Искахме на място да се убедим как стоят нещата с язовир "Тича". Дойдохме по нареждане на премиера, за да се убедим лично какво е състоянието. На практика няма преливане, опасност няма, всичко е под контрол. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Създадохме необходимата организация и в 15 ч. от Басейнова дирекция "Черноморски район" са се обадили на областните управители и на всички кметове в района. Били са предупредени, че има потенциална опасност за населението", обясни министър Димов пред журналисти.

„Тук коритото е с капацитет в пъти от очакваното преливане, което би се появило. Така че в контекста на превенцията, която сме очаквали, но все пак на място трябваше да се убедим каква е ситуацията, защото това е един от най-големите язовири, включително и като площ и като значимост”, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

МОСВ излезе с предписание за понижаване на нивото на всички комплексни и значими язовири в края на февруари, именно с оглед очакваното снеготопене, допълни министър Димов.

Благодарение на взетите навреме мерки и намалените нива на язовирите, сега няма опасност, категоричен беше Димов.

"Плановото изпускане е трябвало да започне малко по-рано, очаквахме по 13 м3/сек приток, а в един момент бяха по 132. Въпреки това предвиденото намаляване се оказа достатъчно и искахме да се уверим на място, че всичко е наред", заяви министърът на околната среда и водите.

Обемът на язовир "Тича" е достигнал днес 306,700 млн.м3, или над 98,4 % от общия му обем. През последното денонощие е отчетен среден приток от 132, 5 м3/сек, при прогнозен среден приток за месец март на НИМХ - БАН 13,3 м3/сек. В месечния график за язовир "Тича" е поставено условие за обем от 260,00 млн.м3 (83.4%).

Освобождаваше се обем чрез водовземна кула за напояване и чрез ВЕЦ - 19,2 м3/сек, което е максимума, защото не работеше изпускателя. Изпускателната възможност на язовира е около 7 пъти по-малка от притока за последното денонощие.

През преливните съоръжения в момента преливат язовирите "Йовковци", "Камчия", "Ясна поляна", "Боровица" и "Пчелина", без опасност за населението.

Прогнозата на НИМХ - БАН за 8 март е на много места в страната да паднат превалявания от дъжд в количества от 1 до 5 л/м2. За петък и събота валежи не са прогнозирани.