Започва изплащането на пенсиите на хората с увреждания, чийто ТЕЛК е изтекъл и преосвидетелстването им се е забавило не по тяхна вина. От вторник, 7-ми март, до 15-ти март, 962 души трябва да получат преводите, съобщават от Националния осигурителен институт.

От министерството на здравеопазването заявиха за bTV, че до този момент те са подали към осигурителния институт списък с около 3000 души, който се актуализира периодично.

Колко точно са хората с увреждания, чиито решения трябва да бъдат служебно удължени не е ясно. Самите те не знаят дали попадат в списъка на НОИ и дали ще получат парите си през март.

21-годишният Божидар е с 100% ТЕЛК. Баща му е негов асистент. От началото на февруари решението на момчето е изтекло. Заради приетите няколко дни по-рано промени - семейство е очаквало да се удължи служебно.

„В момента, в който ТЕЛК-а изтича, ми прекратиха договора за личен асистент. И му прекратиха пенсията, която той трябва да получава“, казва Стефан Стефанов, баща на Божидар.

Стефан работи и по още четири часа дневно, защото инвалидната пенсия и заплатата му като асистент на сина му не стигат. Не знае нито кога правата им ще се възстановят, нито дали може да работи допълнително.
„Всички сме в безизходица. Нищо не стига, а инфлацията расте“, отчита мъжът.

От неправителствените организации казват - до тях постъпват редица подобни сигнали.

„Казват „аз подадох за преосвидетелстване“, „аз подадох за влошено състояние“, „г-жо Събева, ще ми спрат ли пенсията“. Надявам се все пак някоя институция на малко по-човешки език да обясни на хората“, обяснява и Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

От НПО-то се съмняват и дали списъкът на очакващите пенсия през март е изчерпателен. „По-скоро малко ми се струва, макар че тази статистика не може да се направи. Доколкото разбирам, все още не са дадени всички данни към всички ТЕЛК-ове“, обяснява още Веска Събева.

От НОИ твърдят, че изпращането на данни от здравното министерство продължава. Именно на тяхна база правата на хората с увреждания и пенсиите им ще се възстановяват. А междувременно - организации предупреждават, че забавянията при преосвидетелстването продължават. От здравното министерство казаха, че работна група трябва да предложи как организацията да се подобри.