Първите детски ваксини срещу COVID-19 ще пристигнат в България на 20 декември. Така от следващата седмица имунизирането във възрастовата група между 5 и 11 години трябва да започне.

Досега се прилагаха ваксини само на непълнолетните между 12 и 18 г., които са в същата доза като за възрастните.

В понеделник ще получим 42 хил. дози за по-малките деца. Точните указания за прилагането им все още не са ясни. Знае се обаче, че не във всички пунктове ваксинирането на деца ще е възможно.

По наша информация за столицата кабинетите ще са три и единият от тях ще е в болница „Пирогов“, другите два – в „Софиямед“ и Падиатрията.

Вероятно едно от задължителните условия ще е в тези пунктове да има педиатър.

Флаконите ще са нови, защото дозата е различна – проучванията са показали, че 10 микрограма в тази възрастова група са достатъчни, като ефективността е над 90%.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова казва, че родителите вече звънят с въпроси. Засега обаче вероятно джипитата няма да могат да ваксинират малките си пациенти.

Единственото условие преди имунизацията е детето да е здраво.

Д-р Николова обяснява, че при проучванията не са установени тежки странични ефекти – обикновено децата се оплакват от болка или зачервяване на мястото на убождането или болка в мускулите и ставите.

Срокът между двете дози от ваксината за по-малките деца остава непроменен – 21 дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!