Драми и блясък сред скалите на Белоградчик. Тази вечер на откритата сцена в подножието на крепостта започва фестивалът "Опера на върховете".

Четвъртото издание се открива с балета "Кармина Бурана". Само месец след премиерата му на софийска сцена, спектакълът ще се изиграе на фона на природния феномен.

"Когато видях това място помислих, че не е реално. Изглежда като декор за филма "Властелинът на пръстените", каза хорлеографът Фреди Франдзути.

За първи път там се поставя и балетът "Дамата с камелиите". На сцената ще бъдат опери, както и мюзикълът "Мамма миа". Пещера "Магура" пък отново ще е естествен декор на пещерна импресия по музика на Вагнер.

Този сезон сцената е разширена, а заради монтирането на стойки с цел осветление на крепостта без разрешение и съгласуване с държавните институции, местната власт ще бъде глобена.

"Те се надяват този скандал да помогне за един друг проблем, който имат и за който, разбирам, от дълго време са сигнализирали (…), че примерно тази растителност руши доста сериозно тази природна забележителност", заяви Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета.

Проверката на поставените съоръжения е извършена от Регионалната инспекция по околна среда. В резултат къртене, чупене и нарушаване целостта на скалите не е установено.