Полиция блокира квартал „Кольо Ганчев” в Стара Загора заради премахването на 24 незаконни постройки в южната част на града, където живеят роми.

До напрежение не се стигна. Въпреки това, от съображения за сигурност, полицията отцепи района.

Срокът за събарянето на къщите е изтекъл през 2017 г. Допреди миналата година в района е имало 48 незаконни постройки, половината от тях обаче са били премахнати доброволно. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Обещаха ни общински места и най-накрая нищо не стана. Събориха насред зима и това е. Изпъдиха ме и толкова. Два пъти от 2009 г. са ни предупреждавали. С 4 деца съм, на пътя съм”, разказа пред bTV Георги Асенов, жител на квартала.

„Тези хора доста от тях живеят от дълги години тук. Имаше една среща при кмета на общината и те пожелаха да им бъде предоставено на същото място имот. Съгласно закона трябва първо да бъде премахнат незаконният строеж. Ние в момента правим парцелиране на имоти тук и след това общината на търг ще продава”, обясни Ангел Стоманярски, началник на отдела за строителен надзор към община Стара Загора.

Нито един от обитателите на къщите, които ще се събарят, не е потърсил помощ от общината за настаняване в общинско жилище.