Преговорите за сформиране на редовен кабинет, инициирани от първата политическа сила в 47-ото Народно събрание – "Продължаваме промяната", стартираха официално днес.

На разговорите са поканени БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Темите енергетика, икономика, правосъдие и транспорт бяха обсъдени днес.

Енергетика

Темата енергетика отне най-много време над 5 часа. Спешни мерки, които да намалят удара от поскъпването на електроенергията за бедните домакинства, обсъдиха преговорните екипи на ПП, БСП, ИТН и ДБ по време на разговорите за приоритетите на бъдещо коалиционно правителство. Представителите на различните политически сили се обединиха около това, че са нужни компенсации за социално слабите след евентуално ново поскъпване на тока, което се очаква през януари.

От левицата предлагат безплатни до 200 киловат час ток за най-бедните, спиране на тока над 2 неплатени сметки и намаляване на ДДС от 20% на 9%  за потребителите на газ, ток и парно

Сред дългосрочните предложения е развиването на ядрената енергетика у нас, зад тази идея застават и от ИТН. От партията на Слави Трифонов, обаче предлагат да се прекрати проекта за АЕЦ "Белене" и реакторите за втората атомна централа да се насочат към АЕЦ "Козлодуй".

От ИТН предлагат и да се сключи нов договор с Азербайджан за увеличаване на доставките на газ.

От ДБ извеждат на преден план справянето с корупцията в енергетиката, промени на ниво държавни фирми след конкурси, енергийна независимост, стратегия за въглищните региони и 5-годишна стратегия за справяне с енергийната бедност.

"Продължаваме промяната" предлага преговори с ЕК за регулиран пазар за битовите потребители поне до юли, частично ограничаване на износа на ток, изграждане на ВЕЦ на Дунав и разширяване капацитета на газохранилищата.

 

Предлагат и разработване на национална стратегия за добив на петрол и газ.

Според един от лидерите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев има опасност в един момент да имаме проблем с доставките, а не само с цените.

„Изграждане на ядрени мощности ще има по-нататък, зависи каква ще е необходимостта. Но ние твърдо смятаме, че са крайно необходими нови мощности, за да е обезпечена ядрената енергия на страната ни. Смятаме, че България трябва да е ядрена държава", категоричен бе Василев.

Икономика

В сферата на икономиката на преден план бяха изведени въпроси свързани с това, че за да има висока добавена стойност, трябва да се развиват иновациите.

Нужно е също справяне с корупцията, за да може бизнесът да работи спокойно. От това зависят и инвестициите у нас. Освен това трябва да се обърне внимание и на инфлационните процеси и те да бъдат овладявани.

Правосъдие

Относно  правосъдието преговарящите са единодушни, че още през първите 100 дни трябва да се работи в посока независим съд и смяна на главния прокурор.

Обсъжда се и законова промяна, която да даде възможност за освобождаването на главния прокурор или намаляване на мандата му.

Предлага се още преструктуриране на антикорупционната комисия, както и закриване на спецсъда и спецпрокуратурата и намалявено на съдебните такси.