Започна строителството на третия лъч на столичното метро. Работата по разширението обаче затвори ключови улици и промени разписанието на градския транспорт.

Затворена е малка част от булевард "Евлоги Георгиев". Притесненията от задръствания и пътни тапи не се оправдаха. Променен е маршрутът на 3 линии от градския транспорт - на автобусите 11, 313 и 404.

Строителството на това трасе е дългоочаквано, защото новата трета линия на метрото ще свърже кварталите Горна баня и Овча купел с Хаджи Димитър, минавайки през центъра. След 3 години и 8 месеца трябва да имаме още 12 нови спирки на метрото с дължина близо 13 километра.

Недоволни обаче не липсват.

18 дървета на няколко десетилетия бяха отсечени в идеалния център, заради бъдещата метроспирка на булевард "Патриарх Евтимий". Живеещите там са недоволни.

"В супертехнологичния свят, в който живеем, ми се струва, че вместо изсичане, каквото съм забелязал, че се прави в София, можеше да бъдат преместени", казва Васил Върбанов, жител на София.

Първоначално за изсичане били нарочени два пъти повече дървета, но от Метрополитена преизчислили маршрута, за да ги запазят.

"Още следващата година пролетта ще бъдат възстановени всички дървета, които са премахнати”, обеща инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен”.

Нова организация на движението изненада тази сутрин шофьорите по ключовия булевард "Евлоги Георгиев" - всички обаче реагираха с разбиране.

Заради новата организация е затворен и наказателния паркинг на Театър София. Ако сега вдигнат колата ви може да я намерите на другите два - в кварталите Дружба и Подуене.

Очаква се в бъдеще от новата линия да се възползват около 120 хиляди пътници и общо в метрото всеки ден да се качват половин милион души.

Очаква се около 5000 автомобила да отпаднат от задръстванията в София, каза Кирил Зайков, ръководител на строителството на третия метродиаметър.

Освен това новата линия ще направи София една от най-зелените столици в Европа, защото ще спести около 90 хиляди тона вредни емисии.

По проект третият метродиаметър трябва да бъде пуснат през август 2019 година.