Новата пратка от над 18 700 дози ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигна рано тази сутрин в България. Количествата са по-малки от очакваното, но според здравните власти, това няма да предизвика сериозни смущения в плана за ваксинации. 

Това че сега сме получили наполовина от очакваното количество, ще бъде наваксано с времето, увериха от здравното министерство. Осигурени са и достатъчно дози за реимунизация на медиците.

Точно както е по предписание, в интервал от 21 дни, първият ваксиниран в България проф. Костадин Ангелов, днес получи и втората доза от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

 „И след 10 дни ще съм абсолютно спокоен и сигурен и тогава вече ще мога да видя баща си спокойно“, заяви проф. Костадин Ангелов. 

Втората доза получи и генерал Венцислав Мутафчийски.„Не сме имали никакви странични реакции. Има една лека алергична реакция от нашия персонал. Иначе общият брой на ваксинираните от Военномедицинска академия е 717 души!“, посочи ген. Венцислав Мутафчийски.     

А прогнозите са масовото ваксиниране да започне март или април. Още от сега 3 на 100 от пациентите на д-р Миндов са готови да се запишат.

„Притеснява ме, че ще има бум, когато се види, че профилът на безопасност е добър и в последния момент ще дойдат в предкурортния сезон, лятото“, посочи д-р Георги Миндов. 

Досега 19 са сигналите за получени нежелани лекарствени реакции - всички те след поставяне на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. 

И още - здравният министър видя политически амбиции в спекулациите, че са поръчани големи количества от препарата на „АстраЗенека“ заради роднинската връзка между директора на компанията в България и европедепутат от ГЕРБ. 

„Тези политически мераклии на практика са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена на войната с Covid 19“, заяви здравният министър. 

Поръчаните от „АстраЗенека“ дози са 4,5 милиона.