Тригодишна програма, по която ежегодно да бъдат увеличавани възнагражденията на работниците с по 10%, ще бъде подписана между Столичната община и синдикатите.

Това обяви кметът Йорданка Фандъкова след среща между нея, синдикати и директорите на четирите дружества в столичния градски транспорт, цитирана от БГНЕС.

Ако общинските съветници я приемат, тя ще започне да се изпълнява от 2020 г., като увеличението на възнагражденията ще засяга всички служители в четирите общински транспортни дружества.

През февруари месец заплатите на шофьорите бяха повишени с 20%, което е между 120 и 200 лв. В автотранспорта вече се наблюдава положителна тенденция за назначаване на нови водачи, обясни столичният кмет.

„Все още има недостиг на шофьори, но тенденцията е видима. При напуснали 42-ма шофьори имаме 97 нови. Това е един резултат, който ни дава перспектива. В същото време продължава безплатното обучението на нови водачи, които се радват на добър интерес“, каза кметът и добави, че все още липсват над 200 водачи в транспортните дружества.

Тя посочи още, че съотношението между напуснали и назначени в Столичния електротранспорт е поравно.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров даде пример как ситуацията значително се е подобрила по отношение заплащането на учителите, чиито възнаграждения бяха увеличени поетапно. Според него на това се дължи повишеният брой на студентите в педагогически специалности, и той е категоричен, че подобни стъпки ще стабилизират и подмладят състава на четирите транспортни дружества.

„Нашето предложение е да постигнем споразумение с кмета и общинския съвет да поемат ясен ангажимент, че поне през следващите 3 години възнагражденията на служителите в четирите транспортни дружества ще нарастват с не по-малко от 10%“, заяви Димитров.

Колегата му от КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов предложи частна фирма да поеме нощният транспорт в София заради големите финансови загуби.

„Трябва да се разберем за чудовищните разходи, които се правят там и които нямат нищо общо с приходите от него“, подчерта президентът на синдиката и добави, че тази история му напомня за Мария Антоанета, която казала, че като няма хляб – да се ядат пасти.

„Всичко е за сметка на хората, които ги карат празни през нощта“, подчерта още Манолов и добави, че по време на срещата ще начертаят пътя, по който ще се движи увеличението на заплатите им, както и възможността, шофьори, които не са от София да могат да използват общежития и регулиране на извънредния труд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!