По-високи заплати и по-малко часове извънреден труд за шофьорите от градския транспорт предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова с извънреден доклад.

Предлага се увеличение на заплатите от 1 април, както и изравняване на възнагражденията. Така новите заплати в градския транспорт ще станат 1150 лева.

За промените се отделят 5,3 милиона от бюджета на общината, те ще се гласуват в четвъртък.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта на мярката е задържане и привличане на нови шофьори. В момента от около 2000 свободни са над 250 места. Проблемът с липсата на шофьори остава. От около 2000 работни места са свободни 251. Затова предстои ремонт и на транспортните общежития, като целта е да се привлекат хора и от други градове на страната.

Преди три години заплатата на водач в столичния автотранспорт е около 800 лева. С това стартово възнаграждение започва работа и Юлиян Йорданов.  Днес разбира, че от 1-ви април заплатата му може да скочи. "Сравнение с предишното е по-добре. Но винаги има и по-добре от това", посочва Юлиян.

Заради липсата на кадри се е случвало да работи извънредно, като е стигал до 9 дни без почивка. Разказва, че нови кадри трудно се намират, защото условията не мотивират по-младите. Според него обаче, като се вдигнат заплатите, ще има кандидати.

По-рано днес кметът Йорданка Фандъкова обяви, че мерките са с цел да се задържат наличните кадри. Първата стъпка - изравняване на заплатите на водачите на електро и автотранспорта.

Синдикатите приветстваха предложените промени.