Темата за зеления сертификат като пропуск и за Народното събрание скара отново депутатите, докато обсъждаха промените в правилника на парламента. Те искат да запишат, и че ще получават възнагражденията си само по банков път, а не както досега и на ръка.   

А правителството реши да се премине към Национален план за държавна администрация без COVID. Очаква се стратегията да се прилага ефективно от март 2022 г.

Мерките са свързани с COVID сертификат за ваксиниране, преболедуване, отрицателен тест или антитела. Те ще се прилагат за служителите, а журналисти и граждани ще бъдат обслужвани при спазване на противоепидемичните мерки. Дава се възможност и за бързи тестове.

„Действието ѝ ще започне не по-рано от 40 дни. Ще бъде осигурен ваксинационен пункт за всички служители на територията на Министерски съвет, които желаят да се ваксинират доброволно. Допълнително ще бъде анализирана възможността за това кои лица желаят да работят от вкъщи. Ще бъдат осигурени реални бързи тестове на всеки, който не разполага със зелен сертификат“, посочи Лена Бориславова – началник и говорител на кабинета.

„Никъде  в споразумението не  е записано и дума за зеления сертификат. Никъде в платформите на в платформите на политическите партии не е записано нито коментирано да има зелен сертификат“, отбеляза обаче от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Андрей Чорбанов.