От утре - охрана за зам.-земеделския министър Иван Христанов заради заплаха за живота. Новината обяви премиерът Кирил Петков и обвърза казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево", който държавата си върна след разследване на Марин Николов.

Разследване на bTV показа, че контролът по храните там от години се извършва от частна фирма, която прибира основните такси.

Пред bTV Иван Христанов потвърди, че от утре ще го пази НСО. Той обясни, че заплахата дошла по телефона през януари.

"Беше отправено предупреждение, че се ангажирам с процес, с война, с лица, които се идентифицират като най-големите босове на БАБХ. Очевидно това не са директорите. Не са официални лица", заяви той.

bTV научи, че подобни заплахи са отправени и към депутат и представител на изпълнителната власт.

"За пръв път българското правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата. Като си говорим за нелегален внос на земеделски продукции, като си говорим за странни тестове за лаборатория, аз лично отидох в началото и не можах да повярвам. В тази лаборатория някои от местата не беше стъпвал човек, лаборатория за животни, нямаше една сламка на пода, с други думи бяха едни фиктивни лаборатории“, заяви премиерът Кирил Петков.

Като евтин пиар ход определи шефът на фирма „Евролаб“ Васил Димитров изказването на министър-председателя. Според него "Петков говори лъжи."