Отровен въздух дишаха и днес в Перник. На този фон станцията на екоинспекцията в града временно спря да отчита нивата на серен диоксид. На няколко пъти през нощта и преди обед са регистрирани високи стойности и опасно мръсен въздух.

Снимка: btvnovinite.bg

Обяснението е, че заради големия обществен интерес помещението е стояло отворено дълго време, изстудило се е и уредът е влязъл в авариен режим. След като температурата се нормализирала, системата заработила.

През изминалото денонощие бяха регистрирани високи нива на серен диоксид – 700 при норма от 350 микрограма на кубичен метър.

Още в 7 ч. сутринта Перник беше покрит с гъста мъгла и задушлив въздух. И днес ограниченията бяха в сила – хората да не излизат на улицата, а децата да не спортуват навън. От регионалната екоинспекция допълниха, че има подобрение с показателите, но е рисково за по-чувствителните групи хора.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев обяви, че при епидемия, три болници в София са подготвени да приемат пациенти – ВМА, Инфекциозна болница и „Александровска“.   

Проблем в системите на Регионлната екоинспеция имаше и в други населени места. В Гълъбово вчера серният диоксид в определни часове е бил два пъти над нормата, а днес, единствените за деня данни, са на практика нулеви. Обяснението - уредът е спрян за профилактика.

Снимка: btvnovinite.bg

В Благоевград актуални данни липсват. Последният показател е от полунощ на 15 януари. Причината според местната екоинспекция е, че има повреда и предстои ремонт.

От Агенцията по околна среда обясниха, че профилактиката е продължила през целия ден.
В случай на обгазяване, докато тя тече, сигнал биха подали останалите три контролни станции, разположени в ТЕЦ-овете.

София днес беше на 22-ро място в света по мръсен въздух. За разлика от предишните дни обаче, когато имаше превишения близо 4 пъти над нормата, днес нивото на фини прахови частици спадна.

Стойности над нормата имаше само в кварталите „Павлово“ и „Хиподрума“. Според европейското и национално законодателство, въздухът се смята за мръсен, ако е имало превишаване на нормата от 50 микрограма повече от 35 дни годишно.

Снимка: btvnovinite.bg


Според официалните данни на  Агенцията по околна среда, 36 станции в страната са отчели превишаване на годишната норма. Най-много превишавания е имало в Пловдив – 89 дни ж.к. „Тракия“.

С най-чист въздух могат да се похвалят в Добрич, където е било запрашено над нормата само 7 дни в годината. В Горна Оряховица през 2018 г. е имало 110 дни с измерени концентрации 50 микрограма, а през 2019 г. вече са 64.

В столицата най-мръсен въздух дишат в кварталите „Надежда“, „Хиподрума“ и „Павлово“.
Най-малко запрашаване в столицата е отчетено в „Дружба“.