След Перник, и в други градове бяха подадени сигнали за замърсяване със серен диоксид и проблеми с измервателните станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите. След запитване от bTV, от ИА „Околна среда“ признаха за проблеми с измервателните уреди.

Снимка: btvnovinite.bg

В Гълъбово вчера нивата в определeни часове са били два пъти над нормата. Днес от регионалната екоинспекция заявиха за bTV, че проверяват дали няма проблем със системата. Информация дали има или няма замърсяване липсва.

Профилактика лиши днес за няколко часа гражданите на Гълъбово от данни за състоянието на атмосферния въздух. Автоматичната станция на РИОСВ е спряла да работи в 9 ч. сутринта. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Профилактиката продължава от сутринта, от началото на работния ден до края на работния ден. През това време данни в реално време, не се предават“, уточни Герман Германов от Агенцията по околна среда и водите.

Снимка: btvnovinite.bg

Според контролиращите органи, дори и при неработеща станция на РИОСВ, при обгазяване екоинспекцията щеше да получи информация чрез останалите три контролни станции в централите, част от системата за ранно предупреждение.

За Благоевград няма актуални данни, а последният показател на системата е от полунощ на 15 януари. От РИОСВ заявиха, че високи нива били отчетени заради проблем в системата. Устройството в момента е на ремонт.

Снимка: btvnovinite.bg

Нереално завишени стойности на серен диоксид стреснаха жителите на града. От регионалната екоинспекция обясниха, че анализаторът е имал техническа повреда и данните са некоректно измерени, затова устройството ще се ремонтира.

В края на февруари в града ще има мобилна станция за измерване на чистотата на въздух, която ще бъде монтирана в близост до предприятие за производство на биогориво.

„Не е нормално да е такъв въздуха в планински град. Тя ще мери и ще предава в онлайн пространството 24 часа какво е качеството на въздуха“, посочи кметът на Благоевград Румен Томов.

Снимка: btvnovinite.bg

В София агенцията не отчита завишени нива на серен диоксид. Почти двойно обаче са завишени нивата на фини прахови частици.