Заради отново завишени стойности на серен диоксид във въздуха на Перник от местната екоинспекция призовават хората да слагат маски и да прекарват навън възможно най-малко време.

Целият град е потънал в мъгла, а какво е състоянието на въздуха по обяд не се знаеше заради повреда в измервателната станция, съобщиха от РИОСВ.

Сутринта обаче отново бяха отчетени стойности над допустимите.

За перничани ситуацията е до болка позната – през 2019 г. са отчетени 9 превишения на средночасовите стойности на серен диоксид, като най-високата от тях е била 4 пъти над нормата.

Нормален делник в ненормални условия

7 часа сутринта. Перник осъмна с мъгла и задушлив въздух. „Имаме вода за колко – 16-18 дни? Въздух нямаме и в момента. И това не е шега, това е екзистенциална драма, ние не можем да съществуваме“, казва Галина Гергинова, местна жителка.

До момента са отчетени 4 превишения на стойностите на серен диоксид във въздуха за деня. Те показват почти двойно отклонение от нормата от 350 микрограма на кубичен метър. В 01:00 ч. снощи например са били достигнати 604 микрограма за кубичен метър.

Заради непрекъснато променливите стойности, препоръките към перничани и днес са да не прекарват дълго време навън, както и да не отварят прозорците си за проветряване.

Общината и регионалният инспекторат на околната среда обсъждат мерки за координация на институциите.„Вчера по-опасното беше психозата, която се създаде в града. Знаете – заради водната криза са ни опънати нервите“, коментира кметът Станислав Владимиров.

Междувременно се обсъжда и да се увеличат проверките – кой какво гори и как се отоплява.