Няма изтребители, които да са прехващали правителствения самолет, с който българският премиер Бойко Борисов и голяма делегация пътуваха за Рияд късно снощи. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV заместник-външният министър Георг Георгиев по повод неофициалната информация, която се появи по-рано.

Днес стана ясно, че самолетът с официалната ни делегация за Саудитска Арабия не е бил допуснат да прелети над територията на Иран снощи и затова се е наложило прелитане над Ирак.

По думите на заместник-министъра не е имало каквато и да било агресивна интервенция. „Летателният маршрут е бил променен, минало се е през друга държава, а не през първоначално предвидената”, обясни той.

„Днес във Външно министерство бяха предприети мерки. Извикан е временно управляващият иранското посолство в София, разговаряно е с него. Все още предстои доуточняване на ситуацията, за да може да се направят някакви изводи”, каза още заместник-министърът.

Според него обаче няма основание да говорим за дипломатически скандал. „Нямам никакво основание да твърдя, че говорим за скандал”, категоричен беше Георгиев.

По повод ситуацията в Бали заради вулкана Агунг той подчерта, че от тази сутрин летището там вече е отворено.

50 души са се свързали със свикания кризисен щаб в посолството ни в Джакарта. През цялото време консулският служител е в бил в непрестанна връзка с нашите сънародници, уточни зам.-министърът.

Няма данни за пострадали или по какъвто и да е начин засегнати от природното бедствие български граждани, посочи Георгиев.

Българско семейство, което живее в Бали, е приютило в собствената си къща около 15 наши сънародници, каза още той.