Първа сесия на Стратегическия диалог България – САЩ ще се проведе у нас на 8 януари с участието на американския заместник – държавен секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Подготовката на мероприятието е било основна тема на срещата на премиера Бойко Борисов с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа днес, съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди дни онлайн изданието на в.“24 часа“ цитира свои източници, според които в същия ден – 8 януари, министър-председателят е получил покана за откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул и среща с лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

„Стратегическият диалог България-САЩ е от изключително значение за развитието на отношенията между двете страни. Целта е чрез надграждане на партньорството да бъдат постигнати конкретни резултати в ключови области от взаимен интерес като сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, образование, връзки между народите“, е подчертал днес Борисов на срещата си с Мустафа.

Премиерът е акцентирал, че страната ни има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите отношения със САЩ. Подчертана е била важността на сътрудничеството в сферата на енергетиката, което има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, "включително посредством внос на втечнен природен газ".

В хода на разговора между министър-председателя и посланика на САЩ са били отбелязани установените отлични отношения между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Дискутирани са били още "въпроси от сферата на върховенството на закона", като на срещата е присъствала и Джесика Ким, постоянен съветник по юридическите въпроси към американското посолство у нас.

Във "Фейсбук" премиерът се похвали с картичка от американския президент Доналд Тръмп.