Просветното министерство и родители предлагат различен подход за безплатната закуска в училище спрямо конкретните нужди в различните населени места. Отзвукът по темата се чу, след като в рубриката „Чети етикета“ с Биляна Гавазова, бяха показани закуски, давани на децата от 1 до 4 клас, които очевидно не отговарят на одобрените рецептурници.

Родители масово се оплакват, че децата им не ядат безплатната храна в училище, а най-честата причина е, че тя е некачествена или не изглежда добре. Такъв е и случаят на Катерина Георгиева от София, която има дъщеря във втори клас.

„Голям процент от съучениците ѝ не си искат закуските. В някои случаи се прибира с една филия хляб. Ако има продукт, който визуално да прилича на луканка, той е в много оскъден вариант“, разказва майката.

За 2020 г. общата сума за безплатните закуски е 33 млн. лева. На ден на дете се падат по 59 стотинки с ДДС. Според родителите средствата не за разходват разумно.

Снимка: btvnovinite.bg


От МОН предлагат решение – в част от училищата да се дава основна закуска, т.е. – с по-голяма енергийна стойност. А в останалите – предимно в София, само подкрепяща, която е плод или млечен продукт.

„Имаме училища с концентрация на деца от уязвими групи, както им казваме. Тогава е важно децата да бъдат закусили. Преобладаващата част от тях почти никога не закусва вкъщи“, заяви пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според директори и в момента всяко училище само преценява дали да има и основна закуска. В 51 СУ „Елисавета Багряна“ например е само подкрепяща.

„От две години е така. Дори и сега, когато е подкрепяща, казвам го с болка, хапват по две-три залчета и го изхвърлят в коша“, споделя Асен Александров, директор на училището.

В под 50% от училищата има столове, в които се приготвя прясна храна. Според МОН обаче няма как това да се прилага навсякъде, тъй като не е рентабилно.

От просветното министерство са възложили на регионалните управления изработване на нов механизъм за контрол на качеството на предлаганите закуски.