Десетки собственици на земи, арендатори и земеделски производители от Вълчедръм, община Якимово и Област Враца излязоха на протест срещу вратички в закона, които дават право на трети лица да сключват договори за земи, без знанието на собственика.

Става въпрос за Закона за задълженията и договорите, Закона за аренда на земеделска земя и специално тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 20 юли 2017 г., което упоменава, че земеделската земя може по общ ред да се тълкува като вещ и да се отдава като вещ, без знанието на собственика. Т.е. трети лица могат да я преотдават без собственик или съсобственик, казаха протестиращите.

От вратичката вече са се възползвали врачански фирми. В началото на август, когато е срокът за регистриране на земите, които обработват, хората разбират, че терените, за които имат договор, са... наети от трето лице.

Договорите са нотариално заверени и вписани, но общинската служба по земеделие във Вълчедръм е отказала регистрация.

Снимка: bTV

„Договорите, които са постъпили в общинската служба – 17 броя до момента, обхващат три землища – на град Вълчедръм и селата Мокреш и Разград. При извършената проверка от общинската служба по земеделие е установено, че липсват права за управление на наемодателите на тези имоти – каза Виолета Гергова от Областна служба „Земеделие и гори“. – В тази връзка е изпратено писмо до съответните лица да представят надлежни документи, които им дават права да управляват, както е разписано в техните договори. До момента такива документи от тях не са получени. В тази връзка сме изпратили преписки до Районната прокуратура в Лом и подготвяме преписки и до Главната прокуратура“.

Собствениците на земи пък са подготвили колективен иск тези договори за наем, сключени от врачанските фирми, да бъдат прекратени, както и сигнал до главния прокурор, президента, Народното събрание, омбудсмана, министъра на правосъдието. Искат да се преразгледа тълкувателното решение, Законът за нотариусите, които да не заверяват само подписи, както и правилникът на Агенцията по вписванията, която да има право да отказва вписвания.

Снимка: bTV

Искаме на фирмите да се потърси наказателна отговорност, казаха още протестиращи.

Още от тази година ще има загуби, защото след засяване на нивите може да се стигне за спор за прибирането на реколтата, посочиха те.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!