Местонахождението на сноубордиста, изгубен в Рила, е установено. Предполага се, че той се намира в лавината. До локализирането му се стигна чак на второто денонощие.

Служители на мобилния оператор отидоха на ръба, откъдето се вижда лавината. Предполагаемото местоположение на телефона на изгубилия се 34-годишен мъж е именно там – на около 300-400 метра под ръба и под около 3-4 метра снежна покривка.

Това можеше да се случи много по-рано, ако имаше законов начин за това. За съжаление подобно разкриване на данни става само чрез бюрократични спънки и чрез прокурорско разрешение. Затова и планинските спасители искат законови промени, защото понякога това забавяне коства човешки живот.

Невинаги времето в планината е подходящо за фрийрайд. Високо в планината вятърът е много силен, а улеите са пълни със сняг. Спасителите предполагат, че мъжът се намира в т.нар. „Американски улей“, който е изключително опасен, но и привлекателен за фрийрайдърите.


"Това, което предполагаме е, че момчето е пресякло пистата по незнайни за нас причини и е влязло тук някъде и лавината тръгва надолу с него", смята Красимир Стоянов, Пистова спасителна служба.

Мястото е много коварно, защото е равно, но изведнъж склонът променя наклона си и става изключително стръмен.

"Не съм разбрал в кой момент той се е отделил,  не мога да си представя защо. Честно казано нямах представа за съществуването на този улей и вчера разбрах, че си има лоша история и колко е опасен", каза Валери Кирилов, приятел на сноубордиста.

Телефонът на сноубордиста се намира накъде там - 3 метра под снега, смята Красимир Стоянов от Пистова спасителна служба.

„Чисто юридически въпросът с локализирането на телефона е адски сложен, което за нас е непонятно и това е единствената причина, поради която добри хора ни помогнаха. Ако ние имаме координатите на момчето, ние в конкретния случай в рамките на един час щяхме да се оправим“, каза Стоянов.

Акцията е временно преустановена. Въпреки лошото време и опасността от лавини и днес фрийрайдъри се колебаеха накъде да поемат - по пистите или към улея.

Най-вероятно издирвателната акция ще бъде подновена в четвъртък.