Строителството в местността „Поляните“ в Природен парк „Странджа“ продължава. Това се случва въпреки многобройните сигнали за нарушения и проверката, разпоредена от Върховната административна прокуратура.

Снимка: Лора Стаматис

32 са терените, предвидени да се застроят в крайбрежната зона, показва справка от Община Царево.

Днес работници на строежа няма, но се вижда новия излят бетон – за постаменти за оградата, която е буквално на метри от скалите. 

Рибарят Здравко Крушков разказва, че когато е минавал покрай строежите са му казвали, че това частен обект и няма право да е там. Бетонирането на „Поляните“ предизвика нов протест. „Хората имат хидрофори, токът гасне, да не говорим, че изобщо няма канализация в селото, а тук се готви един огромен квартал“, заяви Юлия Иванчева.   

Снимка: Лора Стаматис

bTV потърси, но не откри председателя на парламентарната екокомисия, която още през юли обеща законови промени за забрана на строежите на брега. Според екоинспекцията в Бургас – в парка може да се строи. 

„Няма забрана за строителство. Заварените подробни ПУП запазват своето действие“, категорична беше Детелина Иванова, директор на РИОСВ – Бургас.

„В парка е недопустимо да се строи по такъв начин, при който да се променя предназначението на земеделските земи“, каза Иван Камбуров, главен експерт „Биологично разнообразие“, към ПП „Странджа“.

Снимка: Лора Стаматис

Екоактивисти внесоха петиция в Министерския съвет, за да се упражни контрол върху строителството по морето.