Природозащитници отново излязоха на протест в местността „Поляните“ в Синеморец, която е част от природен парк „Странджа“.

Снимка: Лора Стаматис

Хората са категорични, че там се строи незаконно и се погубва природата, която би следвало да е защитена от държавата. По думите им терените в защитената местност, предвидени за застрояване, са общо 32.

Снимка: Лора Стаматис

„Притеснява ме, че тук се строи абсолютно незаконно с толеранса на местната власт в Царево. А това, което още повече ме притеснява е, че няма абсолютно никаква реакция от страна на националната власт. Аз за момента не съм чула нито Министерството на околната среда и водите, нито регионалното министерство нещо да каже, което ме навежда на мисълта, че очевидно Министерският съвет толерира това безобразие с оглед на това, че Синеморец остана едно от малкото места, където има природа, а не бетон. Другото, което ме притеснява, е че председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите – г-жа Ивелина Василева, обеща, че ще спре застрояването на 100 м от морето. Ние към момента не сме видели никакъв проект на законодателни промени“, коментира в ефира на „Тази сутрин“ Мария Чипилева.

Снимка: Лора Стаматис

От РИОСВ-Бургас обаче твърдят, че няма забрана за строителство на въпросната територия.

Снимка: Лора Стаматис

„В границите на парка няма забрана за строителство, с изключение на промишлени обекти и източници на замърсяване. Строителството и устройственото планиране на територията на парка е в съответствие с предвижданията на Общия устройствен план и Закона за устройство на територията“, заяви директорът на екоинспекцията Детелина Иванова.

Снимка: Лора Стаматис

По думите ѝ до 2014 г. всички обекти са в съответствие с общия устройствен план, оттам нататък след заявените инвестиционни предложения се провеждала процедура по оценка за съвместимост за степента на въздействие върху зоните, които попадат в „Натура 2000“.

Снимка: Лора Стаматис

Докладите били достъпни на сайта на РИОСВ в едномесечен срок и заинтересованата общественост имала възможност да се запознае, добави Иванова.

Природозащитните обаче отбелязаха, че нещата не стоят точно така, както ги описват от екоинспекцията.

„В природния парк е възможно да се върши строителство, но при условие, че се запази статута на земеделските земи. В заповедта, с която този парк е обявен, е записано, че всички дейности в него трябва да бъдат насочени към това да се опази земеделската земя като начин на предназначение и начин на трайно ползване. Това строителство, за което сме се събрали тук, не е такъв тип строителство“, подчерта Иван Камбуров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!