Първа сериозна снежна покривка за тази зима и първи сигнали за затруднено движение по пътищата. Аварирали камиони временно затвориха някои от пътищата в страната. На места в Северна България се образуваха опашки от автомобили и километрични задръствания. 

Снимка: btvnovinite.bg

Обилен снеговалеж се изсипва над великотърновска област, особено по високите части. Временно беше ограничено движението за моторни превозни средства над 12 т през Прохода на Републиката и в двете посоки поради снегопочистване, съобщиха от  Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Постепенно зимната обстановка се усложнява и на Североизток. В Разградско два тира се удариха и блокираха пътя Разград - Попово, а румънски камион аварира и затвори обходния маршрут през село Благоево. Към момента е в сила забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили по пътя Разград - Исперих.

Неволите, свързани с първия сняг започнаха от сутринта. 

Цветомира Велчева прекарва повече от два часа в снежен капан на пътя Ловеч-Плевен. Причината за колоната - закъсал тир. 

„Докато се движехме до тук се усещаше, че настилката е заледена. Температурата се повиши и отдолу е киша, но е хлъзгаво. Определено не е нито опесъчавано, нито сол е хвърляна, а в този времеви отрязък, в който седим тук -вече от час и половина, мина един снегорин да почисти, нищо друго не е минавало", казва Цветомира. 

Снимка: btvnovinite.bg

Аварирали камиони край разклона за село Писанец затрудниха движението и по пътя Русе-Разград. Опашката стигна десет километра. 

За закъсали автомобили, но в района на Антоново, разказва шофьор, спрял за почивка. „Кога е било да се подготвим, няма такъв вариант... Не съм чакал, един камион имаше обърнат, една кола имаше“, казва Атанас Великов, шофьор на тежкотоварен камион. 

Снегът отби шофьори и по пътя София – Варна. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според пътната агенция проблем по магистралите в страната няма, а 62 снегорина обслужват само Софийска област. 

„Пътното платно е разчистено, нямаме въведени ограничения. Хората тази сутрин, които пътуваха от провинцията, мисля, че нормално са се прибрали в София“, отбелязва Румен Сачански от АПИ. 

Разстоянието от Перник до София обаче се взимаше за над два часа, а следобеда в района се стигна и до катастрофа. 

Снимка: btvnovinite.bg

При зимни условия, но без допълнителни ограничения, засега се преминава и през Прохода на Републиката, „Шипка“  и „Петрохан“. 

В столицата 185 снегорина почистват улиците. Обстановката в кварталите и в пешеходните зони обаче е усложнена. С приоритет се почистваха централни булеварди и улици, по които преминава градският транспорт. Закъснения по разписанията нямаше.

Снимка: btvnovinite.bg

В по-високите квартали, като „Драгалевци“ обаче придвижването беше по-трудно. Постепенно обстановката по улиците се нормализира.