Християнският свят отбелязва днес Задушница преди Великия пост. Събота е отреден за почитане на мъртвите.

По традиция на Задушница във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия. Хората посещават гробовете на своите починали близки и приятели, за да почетат паметта им, да си спомнят за тях и да се помолят за душите им.  

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. За него се приготвя варено подсладено жито. Това е първата храна, която трябва да приготвите за Задушница, за да раздадете за „Бог да прости“.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Житото символизира Възкресението, така че раздаването му на Задушница не е случайно. То също така е и символ на връзката ни със земята и предците ни, на корените ни, които не трябва да забравяме.

Българската традиция включва също така хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Това е първата от трите големи Задушници през годината. Датата може да е различна, но денят винаги е в края на февруари или началото на март, като се определя според Великденските пости.

Утре е Месни заговезни (Месопустна неделя) - последният ден преди началото на Великия пост, в който е позволено да се яде месо.