Християнският свят отбелязва днес Задушница преди Великия пост. Събота е отреден за почитане на мъртвите.
По традиция на Задушница във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия. Хората посещават гробовете на своите починали близки и приятели, за да почетат паметта им, да си спомнят за тях и да се помолят за душите им.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. За него се приготвя варено подсладено жито. Това е първата храна, която трябва да приготвите за Задушница, за да раздадете за „Бог да прости“.
Житото символизира Възкресението, така че раздаването му на Задушница не е случайно. То също така е и символ на връзката ни със земята и предците ни, на корените ни, които не трябва да забравяме.
Българската традиция включва също така хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Това е първата от трите големи Задушници през годината. Датата може да е различна, но денят винаги е в края на февруари или началото на март, като се определя според Великденските пости.
Утре е Месни заговезни (Месопустна неделя) - последният ден преди началото на Великия пост, в който е позволено да се яде месо.