Цените на тока няма да тръгнат нагоре. Това каза в изявлението си председателят на Енергийната комисия Радослав Рибарски, в последния ден от мораториума върху тока, парното и водата за бита.

В това увери от Благоевград и премиерът. А президентът поиска от кабинета поносими за хората цени.

Обещание за цената на газа обаче не може да бъде дадено, каза Кирил Петков. Според него енергийната криза е започнала още миналото лято, когато газовите хранилища в Европа са се източили от Путин.

„Хората не ги интересува откъде е причината, тях ги интересува, като отидат в магазина, какво се случва. Едно от нещата, което сме направили, безпрецедентно, това го няма никъде в Европа, вкарахме 3% от БВП- то на България в помощи за тока. Истината е, че в момента нито един битов потребител не са му се качили цените на тока от лятото, от лятото не са се качили въобще, а за бизнеса вкарахме буквално милиарди“, заяви Петков.

„Аз очаквам, че правителството ще вземе всички необходими мерки в най-скоро време, така че всички кризи около нас и факторите около войната да направят така, че всички промени с цените на електроенергията да бъдат поносими за гражданите. (…) Който има амбиции да управлява, той трябва да може да го прави и в условия на криза“, коментира Румен Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!