Задействат процедура по ликвидация на язовир. Водоемът "Тутраканци" край Провадия, който преля преди дни, е негоден за експлоатация, а ремонтът му ще е неоправдано скъп.

Започналото източване трябва напълно да пресуши „Тутраканци”. При компрометиране на язовирната стена нормативната уредба предвижда два варианта.

„Ако един язовир бъде изведен от експлоатация, след време той може да бъде възстановен след ремонт на неговата стена и технически съоръжения. Ако бъде ликвидиран, той повече няма как да съществува като язовир”, обясни зам.-кметът на Провадия Анатоли Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Общинският съвет на Провадия ще предложи ликвидация, тъй като ремонтът е нецелесъобразен. Ако Държавната агенция за метрология я одобри, концесионерът ще трябва да се откаже от дейността на четвъртата година от 15-годишната концесия. 

От 84 язовира във Варненска област повече от половината са с пропуски в безопасността, казват контролиращите.

„В момента се опитваме да накараме чрез предписания и указания собствениците на тези язовирни стени да предприемат необходимите мерки, така че да не се допуснат щети”, коментира Явор Димитров от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

За общините микроязовирите са бреме, защото концесионните такси са ниски, а разходите - големи. Затова очакват обещаното създаване на държавно предприятие към Министерството на икономиката, към което ще преминат водоемите.