Край на евакуацията и бедственото положение в провадийското село Тутраканци, след преливането на микроязовира.

Проливният дъжд или лошото стопанисване са причина за случилото се.

Кризисният щаб реши цялата вода от язовира да бъде източена, той да бъде пресушен до кота "нула" и изведен от експлоатация, поне докато се реши ще бъде ли ремонтирано съоръжението.

Снимка: bTV

Добрин Добрев е първият, който се връща в къщата си след евакуацията. Напусна я снощи със страх за градинката и животните.

"Като видях, че тая малка рекичка беше станала 10 метра широка, как да не се притесня, почти беше стигнала оградата на двора ми", обясни Добрин Добрев.

Според Анатоли Атанасов язовирната стена е била прокъсната около 3 метра, имало е реална опасност цялата да бъде разрушена.

В селото се усъмниха в безопасността на водоема.

„Всеки гледа да печели, зарибяват, ловят рибите, печелят, а никой не взема мерки”, казва Стефан Неделчев от селото.

Снимка: btvnovinite.bg

От агенцията за метрология за година са съставили две предписания на концесионера.

„Ако беше оширен преливника, щеше да поеме голяма част от водата, която се е стекла. Миналата година при проверка на комисията към областните управители, в която има и наш представител, има предписание за изпускател, изпускателят не работи”, обясни в предаването „Тази сутрин” председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

Според концесионера на язовира – Светослав Цветанов, дори и три пъти по-голям да е бил преливникът, със стената е щяло да се случи същото.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 500 от водоемите у нас са опасни, а над 400 – имат нужда от спешен ремонт.

Данните съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски. В момента агенцията наблюдава 10 язовира, някои от тях преливат.

Снимка: btvnovinite.bg

За миналата година са издадени 600 акта и 550 наказателни постановления за поддръжката на съоръженията.