Задействана е процедура за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар. В петък, 29 януари, ви разказахме за медика и последния му работен ден като директор на болницата в Исперих. 

Той трябваше да напусне поста след осем години на него заради законова промяна, според която чуждестранни граждани не могат да бъдат назначавани на подобна позиция. Опитът му да получи български паспорт се проваля заради присъда за недекларирани пари при влизането му у нас. Сега отново е подал документи. 

След излъчването на репортажа от Министерството на правосъдието са внесли в президентската институция предложение за издаване на указ за придобиване на гражданство от д-р Абдулах Заргар. От администрацията на държавния глава уточняват, че документът е внесен в края на работния ден на 29 януари (петък), едва след като стана публично известно, че директорът на лечебното заведение следва да напусне поста си. 

„Президентската институция счита, че в правовата и социална държава здравеопазването и неговата кадрова политика са постоянен ангажимент на отговорните институции, а не резултат от кризисни акции“, посочват от президентската институция. 

От администрацията на държавния глава допълват, че Комисията по българско гражданство ще предложи решение на вицепрезидента, след като се запознае с всички материали по този казус в съответствие с установените процедури.