Задава се криза за помощник-възпитатели в детските градини. Затова сигнализират директори, които все по-трудно намират кадри за тази длъжност.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на Министерството на образованието помощник-възпитателите у нас са под 10 хиляди. Незаетите места, за които се търсят кадри, са 79. 

Снимка: btvnovinite.bg

Средната възраст на помощник-възпитателите в най-голeмия град у нас - София, е около 55 години.

Работният ден на Веселина Иванова започва още преди децата да дойдат в детската градина. Като помощник-възпитател тя е и дясната ръка на учителя. Съвместно отговарят за 25-30 деца в група. 

Веселина сервира закуските и обяда, помага на децата, които се затрудняват да се хранят сами. Когато идва времето за следобеден сън, помощник-възпитателите са тези, които трябва да помогнат на децата да си легнат. 

Веселина няма стаж и чисто получава 425 лева. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Освен по-високата заплата и любовта към децата, няма какво друго да мотивира млад човек да стане помощник-възпитател“, смята Веселина.

Близо 2/3 от колежките й са пенсионерки.

Снимка: btvnovinite.bg

"В момента имах свободни места за помощник-възпитатели, трима пенсионери съм назначила“, разкрива Ксения Семизорова, директор на ДГ 7 "Детелина". 

В 7-ма детска градина вече пет години се провежда курс за помощник-възпитатели, финансиран от Столичната община. Обучени са над 170 души, а 50 от тях са решили да продължат образованието си и вече са дипломирани учители. 

"За почистване може и фирма да извикаш. Но децата няма кой да ги обгрижва", категорична е Семизорова. 

"Започват преговорите за новия колективен трудов договор и ние смятаме да предложим увеличение на тези проценти, които са над минималната работна заплата", Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". 

В колективния трудов договор за тази година са предвидени 54 милиона лева за увеличение на заплатите на непедагогически персонал. Те ще покрият ръста на минималната работна заплата, която от началото на годината стана 610 лева.