През 2019 г. повече младежи са избрали да учат за инженери, лекари и учители и по-малко икономисти, юристи и администратори. Това показват новите данни от Рейтинговата система на висшите училища в България.

Статистиката показва още, че през тази година безработицата сред завършилите висше образование е рекордно ниска – едва 2,2%. За сравнение през 2014 г. тя е стигала до 7% в определени направления.

„Днес, безработни висшисти на практика няма, но половината от тях се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Този проблем засяга по-скоро завършилите степен „Бакалавър“, отколкото „Магистър“ – над 60 % от магистрите се реализират на позиции, изискващи висше образование, а при бакалаврите този процент е под 36%“, уточни Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество”.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред специалностите, в които висшистите заемат позиции, изискващи завършено висше образование са на първо място „Военно дело“, „Медицина“, „Фармация“, „Общество и здраве“.

На другия полюс са завършилите специалност „Туризъм“, „Биотехнологии“, „Животновъдство“, „Хранителни технологии“ и др.

През последната година у нас броят на студентите е намалял с около 6 000 и с 45 хил., сравнено с преди 5 години. Това е спад на студентите с около 17%.

Снимка: btvnovinite.bg

„В двете най-големи висши училища – СУ и УНСС, се обучават по-малко студенти, отколкото е спадът в броя на студентите през последните 5 години. Този спад е съпроводен с промяна на структурата на разпределението на студентите по различни професионални направления. В момента имаме около 15 професионални направления в България, в които в последните 5 години броят на студентите е спаднал с над 30%. Пример за това са двете най-масови направления – „Икономика“ и „Администрация и управление“. Спадът на студенти в тях е с около 31 хил.“, посочи Стойчев.

От данните на Рейтинговата система става ясно още, че средният осигурителен доход на завършилите току-що висше образование в страната нараства, достигайки до 1297 лв. през 2019 г. Софийският университет остава първенец в системата с 21 професионални направления, на второ място е Техническият университет – в шест направления и на трето място - Американският университет в България в три от направленията.

Снимка: btvnovinite.bg

Медицинските университети в Пловдив и в София делят първото място със 74 точки по медицина, а висшето учебно заведение в столицата е първенец по фармация.