Разследване на bTV – има ли конфликт на интереси в договора, който сключва Софийският университет с майката на ректора? Документът попада случайно при преподаватели в СУ преди няколко месеца. Договорът е сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този договор дойде по погрешка в една университетска канцелария, прикачен към друг договор. Така разбрахме, че съществува, вероятно е бил предназначен за деловодството”, разказа преподавател, пожелал анонимност.

Видно от документа е, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

Снимка: btvnovinite.bg

„Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени”, разказа още преподавателят.

Департаментът директно посочва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова, защото няма процедура по избор на експерти. В договора е посочено, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

Адвокат Грета Ганева е специалист в сферата на антикорупционното законодателство. Попитахме я може ли ректорът да сключва договор с роднина.

„Тук ще се постави въпросът дали този изпълнител е толкова уникален. Но дори и да е така, дори и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази дейност, подписващият е трябвало да се отведе. Свързани лица, според закона, са и онези, които се явяват роднини по права линия, какъвто в случая е майката”, обясни Ганева.

Вместо това черно на бяло виждаме, че има и подпис, и изрично упоменато име кой го подписва – проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Анастас Герджиков категорично отказа да застане пред камерата на bTV и предпочете да отговори на въпросите писмено.

Снимка: btvnovinite.bg

От университета не отрекоха съществуването на договора. Имало ли е други подходящи специалисти и знаел ли е, че договорът е сключен с майка му - опитахме да попитаме проф. Герджиков на официална церемония в университета. Той предпочете да запази мълчание.

Проф. Мария Герджикова също отказа интервю. Отказаха и останалите участници в договора - директорът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.-ректорът Георги Вълчев.

От университета обясниха, че са сключили договор с проф. Герджикова заради професионалните й качества и опит.

Снимка: btvnovinite.bg

„Независимо от изложените обстоятелства, за да не остане ни най-малко съмнение за нещо нередно, още сега проф. Герджикова ще дари полученото по договора възнаграждение”, написаха още от СУ.

Снимка: btvnovinite.bg

„От университета не признават конфликт на интереси, но признават няколко факта. Единият от тях е, че е налице такъв договор. От друга страна, имаме потвърждаване на факта, че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма съмнение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край”, коментира адвокат Грета Ганева.

По думите й, когато се касае за ректор на държавен университет, трябва да се вземе предвид, че в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези хора не могат да сключват договори със свои роднини, включително по права линия, какъвто е този случай”, поясни Ганева.