Задържаните за трагедията с мигрантите остават в ареста. Те са обвинени в каналджийство и за смъртта на 18 души.

Съдът не мисли, че е налице опасност да се укриват. Няма данни да са правили такива опити. Четирима от обвиняемите са дали обяснения и са съдействали на разследването. Шофьорът на камиона ковчег Атанас Атанасов сам се  е предал. Това стана ясно от адвоката му в съдебна зала.

Той признава в показанията, че е правил няколко курса с мигранти и потвърждава, че след като е установил,  че част от мигрантите са загинали е захвърлил документи и телефона си и е избягал.

Най-младият от групата е роден през 2001 година. Това е Християн Дунгаров, който е бил спътник на шофьора Атанасов.

По делото са разпитани множество пострадали лица. Това са мигрантите. Те разказват подробно как са били превозени, как са стигнали и какви са били условията. Разказват, че са блъскали по дървените прегради, с които са се прикривали тайниците. Не са успели да се освободят, а шофьорите не са им помогнали.

В Софийския градски съд бяха петима от шестимата обвиняеми за смъртта на мигрантите. На влизане в залата те запазиха мълчание. Шестият беше задържан в Гърция, като се очаква екстрадицията му.

Засега е ясно, че организираната престъпна група, занимаваща се с каналджийство, съществува от малко повече от година.

През това време трафикантите са прекарвали мигранти по средно 2 пъти на месец. Според прокуратурата неин ръководител е Виктор Кузмов. За съорганизатор е сочен бившият граничен полицай Валентин Христов, който вчера беше задържан в Гърция.

Снимка: Редакторски екип

Шофьорът на камиона с 52 мигранти е Атанас Атанасов. За фаталния курс той е трябвало да получи по 100 евро на човек. С него е пътувал Християн Дунгаров. Другите двама арестувани са Тачо Тачев и Петър Янев, сочени за помагачи. Единият от тях е изработил тайниците в камиона.

Снимка: Ладислав Цветков

Лидерът на групата Виктор Кузмов има две присъди за каналджийство – и двете са за по 5 месеца лишаване от свобода.

Тъй като двете престъпления са извършени в рамките на кратък период от време, Кузмов получава едно общо наказание - 5 месеца, които той изтърпява, още докато е в ареста. В началото на януари излиза на свобода.

Снимка: Ладислав Цветков

„Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода за човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. Този човек, ако беше му наложено нормално, адекватно наказание, ако не беше сключвала прокуратурата споразумение с него, той нямаше да бъде на пътя и нямаше да вози тези мигранти“, обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в критика към прокуратурата.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на вътрешния министър в момента българската границата се пази най-добре от 10 години насам.

По темата работиха Владислава Тричкова, Канна Рачева и Лора Стаматис.