Организираната престъпна група от сектор „Икономическа полиция” в столичното 4 РУ е била оглавявана от началника на звеното и в нея са влизали поне още трима опитни служители. Това стана ясно от съвместен брифинг на спецпрокуратурата и „Вътрешна сигурност” на МВР.

Четиримата били задържани в районното при получаване на 2000 лв. от търговец за такса „Спокойствие”, като първоначално задържаните искали 2000 евро. „Става дума за десетки търговци, които са плащали за своето спокойствие”, уточни ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров.

Снимка: Ладислав Цветков

От началото на 2017 г. досега били рекетирани собствениците на магазини, автокъщи и заведения. В някои случаи пред тях полицаите даже злоупотребявали с имена на свои колеги и на столични магистрати, за да искат пари от жертвите си.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев разказа, че участниците в престъпната група даже си позволявали да пазаруват в обектите без да си плащат. Не всички от сектора били в схемата: „Младите служители имали изключително отявлено корупционно поведение”, в резултат на което били „изолирани от ръководителя на сектора и затрупвани с работа” по направления, „от които пари не могат да се правят”.

Срещу полицаите сигнали започнали да постъпват в края на миналата година, но не от техни колеги, стана ясно на пресконференцията. Такъв е манталитетът на полицая, а и на българина, като цяло – виждаме нещата, но само коментираме в кръчмата с приятели, коментира началникът на „Вътрешна сигурност” ст. комисар Румен Ганев.

Той посочи, че започва проверка на имуществото на всички от ударения сектор, както и на семействата им.

От прокуратурата специално подчертаха, че един от задържаните се е обявил за натопен с думите, че ръцете му "светнали" не от пипане на маркирани пари, а след ползване на дадена му писалка - твърдение, което експертизата категорично е отхвърлила. "България се превърна в държавата на подхвърлените пари", коментира лаконично прокурор Петров.