Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петимата задържани при спецакцията в Берковица и видинското село Арчар.

Те се разследват за лихварство и рекет чрез заплахи и насилие.

При претърсване на имотите на арестуваните, органите на реда са иззели около 2 кг златни накити, тефтери с информация за длъжници, цигари без бандерол и луксозни автомобили.

Снимка: МВР

Събраните до момента доказателства показват, че групата е действала от 2016 г.

Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви – обикновено 30% месечно.

Снимка: МВР

В много случаи „заемодателите“ искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично. При забавяне на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили. 

Има данни, че участници в групата са принуждавали длъжниците си да извършват против волята им незаконни действия, докато намерят начин да се издължат.

Снимка: МВР

Петимата обвинени са с дълги криминални досиета. Проверява се произходът на средствата, с които са купени луксозните им автомобили и дали просторните им къщи са законно построени със законни средства.

Петимата, обвинени в участие в група, са задържани за 72 часа. Очаква се утре спецпрокуратурата да внесе искане за определяне на мярка за неотклонение в Специализирания наказателен съд.