Съдът постанови мярка „домашен арест“ за Борислав Колев, който беше арестуван за аферата „Хемус“ и обвинен за пране на пари.

Според обвинението Борислав Колев е крайният получател на 53 млн. лв., авансово отпуснати за строежа на лот 5 на автомагистралата. Борислав Колев е бивш данъчен служител и футболен съдия. Баща на три деца.

Проверка на bTV показа, че на името на арестувания Борислав Колев са регистрирани две фирми. Според съседите му той не е демонстрирал висок стандарт на живот.

Съдът му наложи по-лека мярка за неотклонение, тъй като Колев е с чисто съдебно минало, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според съдиите той е участвал в добре обмислена схема за данъчни престъпления. По данни на прокуратурата Колев е участвал в създаването на кухи фирми, които са получили авансово отпуснатите милиони левове, но не си имали никакъв ресурс и възможност за изграждането на лот 5 на магистралата.

Снимка: Ладислав Цветков

Той е придружавал и техните собственици при тегленето на парите от банка.

Според адвоката на Колев няма никакви доказателства срещу клиента му. 

Снимка: Ладислав Цветков

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че има достатъчно доказателства по аферата.

"Има достатъчно доказателства, по време на Борисов, Нанков и Авромова -държавата отпуска 60-70 млн. лв. Тези пари влизат в една банка и се получават на документи от един малоиметен човек, който е работил на автомивка на "Околовръстен път", който си е регистрирал фирма без понятие от тази дейност", обясни той.

От ГЕРБ заявиха, че "лицето Бойко Рашков продължава да разпространява внушения по разпореждане на началника си Румен Радев, но до момента не е представил пред обществото нито едно истинско доказателство".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!