Петима души са задържани у нас по разследването на международна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, съобщават от прокуратурата.

Спецакция е проведена на 16 март на територията на градовете София, Перник и Разлог. Действията са във връзка с разследване на неутрализираната през 2020 г. международна организирана престъпна група за финансови измами, компютърни престъпления и пране на пари.

"Процесуално-следствените действия бяха предприети в изпълнение на издадена Европейска заповед за разследване от Главната прокуратура в гр. Бамберг – Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и се явяват продължение на мащабната съвместна операция на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България срещу международната престъпна мрежа на 2 април 2020 г.", уточняват от държавното обвинение.

Задържаните у нас са трима българи, чешки гражданин и гражданин на Република Черна гора. Те са арестувани за срок до 72 часа. Със съдебни определения двамата чужди граждани са задържани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към престъпната мрежа, са с мерки за неотклонение „домашен арест“, а един - с „подписка“.

Претърсени са 6 адреса, 5 автомобила, намерени и иззети са документи, свързани с престъпната дейност, както и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника. 

По време на съвместните действия по неутрализирането на групата на 2 април 2020 г. в България бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа. Други 5 лица бяха задържани в Сърбия. В Германия бе блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. Поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и пари.

Разследването на групата започва през 2019 г. прокуратурата в Бамберг, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Основание за това са установени над 250 жертви на измами в Германия за над 7 млн. евро. В Австрия са регистрирани близо 850 ощетени с над 2,2 млн. евро. Установено е, че жертви на групата са граждани на много европейски държави. Предположенията са, че нанесените щети са в пъти по-големи, доколкото не всички пострадали от измами са подали жалби.

Участници в престъпната мрежа са насърчавали по електронна поща и с рекламни банери потенциалните си жертви - „инвеститори“, да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Началната такса за регистрация била от  Онези, които откликвали, незабавно били „атакувани“ с предложения за високи доходи от т.нар. агенти и „лични брокери“ в колцентрове, разположени предимно в България, Сърбия и Украйна. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява как парите му се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика всяка инвестирана сума е била превеждана по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции - с цел изпирането на парите, средствата са били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група, и разпределяни между участниците в нея.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!