Задържаха петима мъже за притежание и разпространение на сцени със сексуална експлоатация на деца, съобщават МВР. Специализираната акция на служители от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП е проведена на територията на градовете Стара Загора, София, Казанлък и Димитровград.

При обиск в жилищата на задържаните са намерени над 2 терабайта видео файлове и изображения с брутални сцени на сексуално насилие над деца на възраст 5 - 9 години. Порнографските материали са се разпространявали чрез „P2P” мрежи в Интернет.

На един от адресите, над 30% от намерените видео файлове жертви са били бебета на възраст до 3 месеца. Разследващите са установили, че мъжете са развивали дейността си над 3 години.

В София е задържан 43-годишен мъж, на когото по-късно е наложена постоянна мярка за задържане под стража. Изяснено е, че той целенасочено е създавал еротични обяви с лични данни на набелязаните от него деца. Дни след създаването на обявите е изпращал по „Скайп” линковете на обявите към жертвите си. Така изнудвал децата за срещи, като при отказ е заплашвал да разпространи обявите им в социалните мрежи, пред родители и техни съученици.

От МВР допълват, че 43-годишният е стигнал и по-далеч в действията си за установяване на контакт с деца – създал е заедно с още двама мъже от обкръжението си НПО с предмет на дейност популяризирането на физическото възпитание сред подрастващото поколение.

До момента, само през ноември, експертите от специализирания отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП са неутрализирали 8 мъже във възрастовата група 40-50 г. с подобна дейност на