Лятото е времето, в което децата имат повече време да използват компютри и да сърфират в интернет, но там се крият много опасности.

Статистиката сочи, че за периода октомври 2016 г. – август 2017 г. у нас са регистрирани 10 случая на педофилия в интернет.

Регистрираните от българските служби случаи на педофилия за миналата година са 60.

Снимка: bTV

От Комисията за защита на личните данни препоръчват децата да бъдат подготвени и да не дават лична информация или свои снимки, да не приемат среща през интернет, да не отварят писма от непознати, нито да отговарят на обидни съобщения.

Снимка: bTV

Съветите към родителите са да контролират използването на интернет от децата си, да разговарят с тях за опасностите на Мрежата, да инсталират програми за родителски контрол.

Снимка: bTV

Защо това е важно?

Един пример е фейсбук страницата с името „Мотикаря“, известна сред тинейдърите като Стената на срама. Зад нея стоят млади пълнолетни мъже, които разпространяват в интернет провокативни снимки и видеа. Голяма част от материалите са с участието на малолетни.

В средата на юли ГДБОП проведе операция срещу инициаторите, задържани бяха четирима души по обвинение в участие в организирана престъпна група.

Стефан Великов, един от задържаните, каза пред bTV, че страницата била „изцяло интернет хумор. Имаше огромен подем, защото много хора защитават тази кауза – някакъв коректив на поведение – ако правиш нещо тъпо, ще бъдеш иронизиран и подиграван за това“.

Според ГДБОП обаче участниците в организираната престъпна група имали и собствен уебсайт, в който публикували снимки от чатове между тинейджърите или такива, които те са качили в собствените си профили. Към материалите винаги имало и провокативен текст.

Това е един публичен линч, който определено може да бъде много травматичен, коментира Eвелина Лафчийска от Асоциация „Родители“.

По данни на Центъра около 25% от непълнолетните българи качват в интернет снимки или видеа с провокативно съдържание.

Вижте във видеото целия репортаж на Ирена Рашева:

Много е лесно да даваме съвети на децата да не говорят с непознати и да не споделят лична информация, но това са децата, които не познават света преди интернет, животът им е изцяло онлайн и по-голяма част от новите си познати и приятели създават там, коментира Ивелина Атанасова от фондация „Дигитални деца“. Затова по-скоро трябва да започнем да мислим как да променим мерките за сигурност и как да си възпитаваме дигиталните деца спрямо съвременната среда, изхождайки от дигиталната комуникация, добави тя.

По-важното за родителите е да защитят компютъра, таблета и телефона и да знаят какво се случва онлайн. Има приложения – безплатни и платени, които може да инсталират и да следят какво прави детето, кои сайтове се е опитало да отвори, дори да ограничат колко време прекарва то в дадена игра, каза Деян Благоев от Фондацията.

Децата използват интернет по определен начин и ако родителите са компютърно неграмотни, няма как да разберат, дори да има сигнали за тормоз онлайн, защото ще търсят причината на друго място, каза психологът Ина Антонова. Децата нямат ясна граница къде е личното им пространство, а са любопитни и търсят контакт и обратна връзка, добави тя.

Малък процент от тях осъзнават, че са тормозени и още по-малко споделят с родителите си. Тийнейджърите са особено са суетни и приемат жестовете на недобронамерени насилници като жест на внимание.

По думите ѝ при лош контакт с родителя, децата използват интернет, за да си създадат свой свят, в който да се чувстват добре. 

Мога да посъветвам родителите да учат децата си, че в интернет всеки е такъв, какъвто иска да бъде. Те трябва да придобият критично мислене, да знаят какво и как да публикуват и да са наясно, че нещо, качено веднъж в интернет, не изчезва, каза Атанасова.

Вижте целия разговор във видеото: