Трима телефонни измамници и техен помагач са задържани при операция, проведена във Велико Търново, Русе и Шумен. Мъжете се представяли за полицаи.

Двама от арестуваните са с богато криминално минало, а 44-годише мъж от Горна Оряховица е с множество криминалистични прояви за измами, като е и осъждан.

Снимка: МВР

В хода на операцията възрастна жена предала близо 2000 лв. на непознат, който е задържан в лек автомобил на паркинг за тежкотоварни автомобили малко преди Смядово. Ролята на мъжа в схемата била на куриер.

Снимка: МВР

Жертви на престъплението са две жени на 83 и 71 години от шуменско село. Те били подведени по добре познатата измамна схема - съдействие на полицията.

Мъжете успели да ги убедят по телефона, че са полицейски служители и че трябва да им съдействат за залавяне на измамници. Указанията били да оставят всички пари, с които разполагат, в плик на място, близо до имота на една от жените.

Снимка: МВР

Четиримата мъже са задържани за срок до 24 часа. По случая било образувано досъдебно производство продължава под надзор на полицията в Шумен, в рамките на която се изяснява и съпричастността на задържаните към телефонни измами на територията на цялата страна.