От днес се възстановяват детските и женските консултации. Те ще се извършват при специален режим и само с предварително записан час. Целта е да се осигури време за дезинфекция между прегледите.

„Женските консултации ще се извършват при много строг режим. Мерките не се охлабват, напротив – те се затягат. Просто започваме да се връщаме към живота в условията на COVID-19. Имаме отделен вход, чакалните ще бъдат две, графиците ще са разредени и ще бъде строг пропускателният режим – ще се мери температура и ще се разпитват пациентите“, обясни акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов.

Условието за провеждане на редовни консултации за бременните - не повече от две пациентки пред кабинета и дистанция между тях. 

Приемат се и жени със симптоми на COVID-19, които имат нужда от спешен преглед - в обособен за целта кабинет с oтделен вход, a преди операция и хоспитализация - пациентите се тестват.

Ще се следи за спазване на дистанцията между чакащите и няма да се разрешава струпване на хора пред кабинетите.

Задължителните имунизации ще се извършват във вторник и четвъртък, като през тези дни общопрактикуващите лекари няма да приемат други пациенти. При нужда, те ще бъдат пренасочвани към други здравни заведения.

Възстановява се и плановият прием и плановите операции. С приоритет ще бъдат пациентите с най-належаща нужда. 

Относно притесненията на личните лекар, че не са подготвени, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Мутафчийски обяви, че това не е кампания със срокове и не трябва да се бърза със задължителното поставяне на ваксини.

„Естествено е, че първият ден може да няма изградена организация и подготовка, в заповедта на министъра на здравеопазването са дадени указания“, допълни той.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев са определили дните вторник и четвъртък за имунизации, за да предупредят останалите пациенти да избягват посещение при личните си лекари с други цели, за да няма смесване. 

„Ако те са в състояние да свършат работата за един или два дни – няма проблем, те си определят графика и натоварването. Разбира се, че тези, които имат малко деца могат да го направят само в четвъртък“, уточни Кунчев.