Общините ще могат да отложат с 2 години въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните.

Сега са обхванати около 80% от децата на тази възраст. По желание на родителите, детска градина сега посещават около 48 хиляди деца в страната.

Министерството изчислява, че са обхванати 78%. В София пък обхватът е 90%.

За детските градини в София, разположени в гъстонаселени квартали с млади хора, традиционно местата не достигат и родителите чакат, за да бъдат приети.

Димитър е на две години, а от година и половина чака за място в яслата. Ще бъде от първия випуск 4-годишни, за които предучилищната ще стане задължителна след изтичане на гратисния период.

Преди дни анкета във Фейсбук страницата на bTV обаче показа масово неодобрение на идеята. В нея се включиха рекодните 29 хиляди души.

Педагозите от 7-ма детска градина в София припомнят, че и сега сега 4-годишните имат образователни дейности.

Имат само подготовка за четене и писане. Учат буквички, учат цифри, но не ги учат да пишат. Т.е. имат само елементи, които могат да упражнят, обясни Ксения Семизорова, от ДГ 7 "Детелина".

Просветното министерство предлага задължителното образование за 4-годишните да се провежда само в детските градини.

В бюджета на ведомството за догодина са предвидени 70 милиона за изграждане на нови сгради и модернизация.

„Ние сме доволни от 2-годишния гратисен период, защото той ще позволи да изградим повече градини и да дадем повече възможности на родителите да изберат точно коя градина”, посочи Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

За да влезе в сила промяната, депутатите да доведат промените в закона до край.

Предучилищната подготовка стана задължителна за 5-годишните през 2010 г.. Тогава беше даден и гратисен период от 2 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!