Случаите с паднали дървета или клони върху граждани зачестиха. От началото на месеца те са четири, единият от тях с фатален край. Вчера топола падна върху 38-годишен работник в частен имот в София и го уби на място.

Експерти казват, че горещините допълнитено увеличават риска от такива инциденти.
Въпросът е дали дърветата се инспектират редовно.

Крум Миланов живее на столичния булевард „Патриарх Евтимий”, където преди година дърво чупи прозорците в дома му. По думите му повечето от опасните дървета наоколо са премахнати след негови сигнали.

11 служители от дирекция "Зелена система", както и други от районните общини, обследват дърветата в цяла София, а парковете и междублоковите пространства са с площ 36 000 декара. Според общината на месец се отстраняват стотина дървета.

След зачестилите инциденти общината обяви ударна акция.

„Собствениците ги призовавам също така да наблюдават внимателно състоянието на дърветата и ако имат нужда от помощ, могат да се обръщат към районните администрации”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Общината е възложила обществена поръчка за специален апарат, който ще показва опасните дървета.

Ако дървото е сухо, клоните му лесно се чупят, листата му са паднали, а кората му се бели, то трябва да внимавате, когато минавате около него, защото е опасно.

В горещините обаче падат и напълно здрави дървета.

„Изтеглянето на соковете и водата, която се намира в листната маса, тъй като дървото трябва да навакса с тези сокове към листата, клонът натежава и в най-слабото си място се пречупва”, обясни арх. Димитър Данчев, директор на Дирекция "Зелена система" в столична община.

В парка в Кърджали вчера клон от бряст се стовари върху детска количка и е причини охлузване на 4-месечното бебе.

При такъв инцидент можем да търсим правата си в съда.

„Това обезщетение може да бъде търсено и от наследниците, ако има смъртен случай. Като се сблъскваме със съдебната практика, която за съжаление дава твърде малки обезщетения”, каза адвокатът Деница Димитрова.

Те обикновено са от 1000 до няколко хиляди лева.