Автомобил от Националната Служба за охрана, в който се е возил бившият първи Тодор Живков, попадна в обява за продан на международен сайт за редки машини из Европа. След обаждане на посочения телефон наш екип откри бившата държавна кола в столична автокъща, а бивш шофьор на НСО разпозна возилото.

На същото място се продава и бронираната кола, в която последно се е возил президентът Георги Първанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Става въпрос за луксозен син Mercedes-Benz S-Class (W126), произведен през 1983г. Возилото струва 12 хил. евро, в обявата пише, че цената е по-ниска заради забележки по външния вид. 

Твърди се, че бронираната кола е с бивш собственик НСО, а на посоченият телефон, посредник уверява кандидатите, че в нея се е возил Живков. Наш репортер със скрита камера стига до колата в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Обясняват ни, че е купена на търг от НСО през 2019 г, заедно с други бронирани коли. Показваме обявите на пенсионирания шофьор на НСО Стефан Мадев и той ги разпознава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Последно возеше прокурора Никола Филчев, преди това президента Петър Стоянов, преди него Петър Младенов и преди това Тодор Живков. Но той е много освежен, а другият го наследи президентът Първанов и в частност съм го карал до 2006 г. и аз. Капсулата е бронирана и това е ценното на тези автомобили“, обясни Мадев.

Снимка: btvnovinite.bg

От пресцентъра на Националната служба за охрана заявиха за bTV, че към момента не притежават коли с това описание и не могат да проверят по обявите дали са били собственост на вeдомството. От столичната автокъща също отказаха коментар. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Мадев на автомобилите не може да им се търси историческа стойност, въпреки че са возили известни политици.