Третото завъртане на парламентарната рулетка вече е факт. Третата политическа сила - БСП, ще направи последен опит за излъчване на редовно управление в рамките на 46-тото Народно събрание.

Социалистите взеха папката с мандата и заявиха, че ще направят график и ще поканят на разговори за подкрепа всички партии в Народното събрание, без ГЕРБ-СДС и ДПС.

До седмица ще бъде представен кандидат-премиерът. Ако и този мандат не бъде изпълнен, страната ни отива на избори за парламент за трети път тази година.

Държавният глава постави под въпрос успеха на правителство, стъпващо на експертна формула и настоя проектокабинетът да е съставен около ясни ценности и безспорни, познати личности.

Приемайки мандата Корнелия Нинова отчете, че България е изправена пред предизвикателства. „Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет“, каза Нинова.

Пред журналисти лидерът на БСП коментира, че номинацията за премиер ще бъде представена до следващия петък. Отказа обаче да коментира конкретни личности

В седмицата, в която ще се дискутира името на проектопремиер ще трябва и да се завърши и актуализацията на бюджета. Нинова не изключи новата управленска формула да включва тези партии, които в Народното събрание са се обединили около промените в бюджета.

Корнелия Нинова е изпратила покани за разговори за сформиране на правителство с третия мандат към три от парламентарните сили – т.нар. партии на протеста.

ДПС и ГЕРБ остават извън масата за преговори. Според Десислава Атанасова партията на Бойко Борисов не се страхува нито да бъде опозиция, нито да отиде на избори.

Дали „Демократична България“ ще се отзове на поканата на БСП и какво ще последва, ще решат формациите в състава на коалицията, а партията на Слави Трифонов засега остава в опозиция.

Най-малката група в парламента – „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ще се опита да е посредник между партиите и преговорите с БСП.

Премиерът Стефан Янев не отговори на въпрос на журналисти дали би участвал в правителство, предложено от БСП.

Обратното броене за намиране на консенсус тече.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!