Ограничава се движението на автомобили в градовете, ако сериозно замърсяват въздуха. Това решиха депутатите, приемайки на първо четене промени в закона за атмосферния въздух.

Снимка: btvnovinite.bg

Местните власти ще са тези, които ще налагат ограниченията. Ще могат да се глобяват и водачите, които карат колата си, когато ясно се отчита, че въздухът е мръсен. Санкциите за нарушителите ще са от 50 до 500 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Автомобилите замърсители ще бъдат спирани да навлизат в градската част без значение от възрастта на колата. Законодателите предвиждат при годишен технически преглед да се измерват газовете, които колата изхвърля в атмосферата. Така ще се издават стикери и ще се следят евентуалните нарушители.

Ограниченията няма да са целогодишни, а ще важат само когато има силно замърсяване. Целта е да се насърчат хората да ползват градския транспорт. 

Повечето шофьорите не са доволни от мярката, защото масово колите у нас са на повече от 10 г. Когато колите отидат на технически преглед ще получат екостикер. Първа и втора степен ще се дават на замърсяващи коли, а от трета до пета на по-екологичните.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато въздухът е мръсен, общината може да забрани на колите с екостикер от първа и втора категория да се движат в така наречените нискоемисионни зони. 

Зоните се въвеждат от есента. България е в наказателна процедура за чистотата на въздуха и днес депутатите измениха закона за въздуха с нови мерки.