Столичната община обяви още мерки срещу мръсния въздух днес, когато платформата airbg.info отчете завишаване на нивата на фините прахови частици в кварталите „Овча купел”, „Факултета” и „Орландовци”.

Снимка: bTV

В името на по-чистия въздух местната власт даде заявка, че до края годината ще монтират филтри за комините на 180 домакинства.

Оплакване от съседи заради мръсния дим от комина принудило Румяна да потърси помощ. И вече втора зима ползва филтър на комина си. Безплатен от общината.

Снимка: bTV

Всеки притежател на печка на дърва и въглища, който иска да кандидатства за филтър, трябва да подаде заявление през районната администрация. Първи са хората с ниски доходи от кварталите "Красна поляна" и "Слатина".

Миналата година е направен тест с 35 домакинства.

"Знаем, че това е един от двата най-големи източника на замърсяване заедно с трафика и автомобилите”, заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Снимка: bTV

От платформата airbg.info подкрепят мярката, но искат и действия срещу нерегламентирането изгаряне на отпадъци , което наричат "бич за столицата"

„Да направят закон за инкриминиране на горенето на отпадъците”, предлага Петър Киров, airbg.info.

Снимка: bTV

Никой не знае повече за мръсния въздух от коминочистачите, казва един от малкото упражняващи още професията.

„В центъра на София – викам: Дай да отворя печката, той вика: Не може. А вътре кабели, отгоре чисто черно – катран! Хората горят каквото имат – гуми, обувки, което може да се изгори, всичко се слага в печката”, споделя Румян Тодоричин, коминочистач

Снимка: bTV

Не е притеснен за бизнеса си, а за въздуха. И се надява на промяна. Такава се очаква и с монтирането на филтри на комините на 2000 семейства за три години.