49-ото Народно събрание може да влезе в историята като парламента с най-много поискани депутатски имунитети. От старта му до сега, за месец и половина, е повдигнат въпроса за сваляне на общо осем защити.

Процедурата минава първо през предложение от прокуратура, а след това и през официално искане от главния прокурор до деловодството на Народното събрание. До момента такива официални искания има за четирима депутати, сред тях и Бойко Борисов.

Предложения са отправени за още четирима, сред тях и Кирил Петков. Последното искане е от днес - за депутата от ГЕРБ Даниел Александров, който заяви, че всичко по негов адрес е лъжа и няма да се откаже от защитата си.

Пленарният ден пак беше белязан от предложение за сваляне на депутатски имунитет – този път за блудство. Става дума за Даниел Александров от ГЕРБ-СДС, който според прокуратурата, трябва да бъде разследван.

Събрани са доказателства за това, че на 7 май 2023 г., в с. Бистрица, Д. А. чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

В отговор Даниел Александров определи искането на имунитета му като "атака".

„В дъното на това нещо стои моят развод, който е вече от месец и половина, два. Няма нищо от това, което е написано по мой адрес – нищо от това не е вярно. Стоя зад името си и всичко това ще докажа в съда“, добави Даниел Александров от ГЕРБ-СДС.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че няма да се откаже сам от имунитета си докато не стане факт съдебната реформа. Темата за поисканите имунитети по-рано влезе и в пленарната зала.

Къде е точката за имунитета на Бойко Борисов. Тя е важна, за да може преди да е овладяна прокуратурата да му се търси отговорност“, каза независимият депутат Радостин Василев.

Атака дойде и от "Има такъв народ".

„Вчерашното правителство е правителство на страха, гузната съвест, неподадените имунитети и изгубените илюзии“, заяви Станислав Балабанов.

От БСП пък обявиха, че ще подкрепят свалянето на депутатската защита на всеки един народен представител, ако прокуратурата го поиска.
„Тези измишльотини на Христо Иванов, че шест месеца ще работи някаква комисия, са е пак тяхна индулгенция. Ще гласуваме „за“ имунитетите, на който и да е народен представител“, каза Георги Свиленски.

Въпросът за сваляне на депутатска защита се обсъжда в пленарната зала, когато народните представители трябва да решат – дали да създаде временна комисия, която да разгледа искането на обвинението.